De 20 beste boeken die ik las in 2024 🏆
High sierra, XTC de biografie, rise and fall of the third reich, bier, infectuous generosity, imperium en veel meer
Hieronder weer de beste boeken die ik dit jaar las. Boeken die ik niet uitlees of matig vond halen deze lijst niet. Helemaal beneden vind je het boek dat er dit jaar bovenuit sprong. 🏆
Bij ieder boek heb ik een interessante recensie proberen te vinden, wat je veel werk kan besparen.
Eerdere edities van ‘beste boeken van het jaar’ hier: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023.
Geniet er van!
Fictie
Oorlog (1934) door Louis-Ferdinand Céline. Dit boek is pas recent ontdekt. Bijna 100 jaar later komt er nog steeds weinig in de buurt van hoe Céline over de oorlog schrijft. Schrijnend en grappig en echt. Hier zie je Gerard Reve over Céline.
The Talented Mr. Ripley (1955) door Patricia Highsmith. Dit boek heb ik deze zomer in drie dagen heb uitgelezen. Het is spannend, het staat vol prachtige zinnen, Ripley is een waanzinnig personage, het is niet politiek correct, er wordt heel veel in gedronken en ja, het decor is Italië in de jaren vijftig dus wat willen we nog meer.
Non fictie
The High Sierra (2022) door Kim Stanley Robinson. ‘KSR’ is bekend vanwege zijn ellenlange geopolitieke boeken over Mars en taaie klimaatfictie. Maar dit boek leest als een trein en is een liefdesverklaring aan de prachtige High Sierra — een bergketen in Californië waar hij al decennia wandelt.
Bier (2018) door Rick Kempen. Bier wordt lekkerder als je er over leest. En ik werk bij een fermentatiestartup waar we eiwitten brouwen. Daarom herlas ik dit boek eigenlijk, op zoek naar inzichten. Het mooie is dat alles over het brouwproces op een rijtje wordt gezet. Ook interessant is de geschiedenis van bier in Nederland - en hoe bijzonder de recente explosie van kleine brouwerijen is.
Prins van liefde (2019) door Samuel Vermeulen. Samuel ken ik sinds mijn studententijd. Dit is een belachelijk openhartig, precies, goed geschreven boek over opgroeien in de Bhagwan, een vader die aan drugs is verslaafd en een moeder die gek is geworden.
XTC, een biografie (2022) door Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd. Gek genoeg gerelateerd aan bovenstaande. De Bhagwan introduceerde namelijk XTC (=mdma) in Nederland in de jaren tachtig. Interessant aan dit boek is hoe de autoriteiten zich steeds opnieuw moesten verhouden tot mdma. Ook een leuke inkijk in de opkomst van de Nederlandse dance scene. Overigens ben ik van mening dat de productie en consumptie van mdma gereguleerd moet worden (in plaats van gecriminaliseerd, wat een de facto monopolie op dit middel betekent voor georganiseerde criminaliteit).
Geschiedenis
The Rise and Fall of the Third Reich (1959) door William Shirer. Hier een fantastische recensie via Astral Codex Ten. Shirer was een Amerikaanse journalist die nog tot diep in de jaren dertig in Duitsland woonde. Het geeft een geweldige inkijk in hoe Hitler Duitsland inpalmde, een staat in een staat bouwde en vervolgens heel Duitsland omvormde tot vernietigingsmachine.
Novacene (2019) door James Lovelock (die in 2022 op 103 jarige leeftijd op zijn geboortedag overleed). Dit boek is de epiloog van zijn bijzondere leven en weet diepe inzichten op een gecomprimeerde manier te formuleren. Denk aan zaken als de Gaia-hypothese, de uitvinding van de stoommachine als keerpunt voor de mensheid en kunstmatige intelligentie. Een kaleidoscopische snoepwinkel van feiten, hypothesen en ideeën.
Opstand (2024) door Marijn Kruk. Waarschuwing, ik ben niet objectief omdat Marijn een vriend van me is. Maar het is wel een aanrader omdat het als geen ander de opkomst van extreem rechts duidt. Het is daarnaast uniek omdat - net als William Shirer - Marijn een diepe kennis van rechts-extremistische ideologie combineert met ter plekke verslaggeving en interviews. Leest als een trein en heeft een verrassend optimistische conclusie. Die geef ik niet weg, daar moet je het boek maar voor lezen.
Startup life
The Great CEO Within (?) door Matt Mochary. Gepubliceerd in Google Doc. Superpraktisch overzicht van systemen en inzichten om een (SaaS) startup te runnen. Hoe vaak ik het ook herlees, er blijft altijd weer wat nuttigs terugkomen.
What you do is who you are (2019) door Ben Horowitz. Dit boek over cultuur viel wat tegen. Het idee is een beetje dat het enige wat telt voor de cultuur in je bedrijf is hoe je je als leider gedraagt. Ook een domper dat deze pipo Trump is gaan steunen. Toch uitgelezen.
Good Strategy, Bad Strategy (2011) van Richard Rumelt. Dit vond ik een vermakelijk en inzichtelijk boek over strategie. Met voorbeelden uit oorlogsvoering en het bedrijfsleven. Voornaamste idee is dat een strategie een kwestie is van (1) een keuze maken en dan (2) alle ballen op die keuze plaatsen.
Scaling People (2023) door Claire Hughes Johnson. Lekker praktisch Silicon Valley startup boek. Niet alles letterlijk nemen, maar er zitten dingen in die te kopieeren zijn.
How to be a founder (2022) door Alice Bentick en Matt Clifford. Dit is een startup 101 boek voor mensenkinderen die helemaal aan het begin staan van het startup leven.
Beter leven
Food, Body, Mind (2020) door Wendy Walrabenstein. Inspireerde me om gezonder te gaan eten.
Morele Ambitie (2024) door Rutger Bregman. Provocerend opgeschreven, maar met de inhoud ben ik het grotendeels eens.
Infectious Generosity (2024) door Chris Anderson, de man achter de TED-conferenties. Een van de interessantste inzichten uit dit boek vond ik het dat het helemaal niet erg is als er een overlap is tussen een altruïstische daad en eigenbelang.
Co-Intelligence (2024) door Ethan Mollick. Prima boek met praktische ideeën over hoe je beter over kunstmatige intelligentie kunt denken en het kan inzetten. Niet vernieuwend, maar omdat alles in een BOEK op een rijtje wordt gezet — wordt je gedwongen een paar uur achter elkaar dit megagrote onderwerp op je te laten inwerken. Dus toch de moeite waard. In Nederland uitgegeven door POM.PRESS
Intentioneel Leven (2024) door Ernst-Jan Pfauth. In grote lijnen dezelfde leeservaring als hierboven. Intentioneel leven is een beknopte en gelikte intro op de beste ideeën om je levenskwaliteit op te krikken. Helemaal niets nieuws dus, deze wijsheden bestaan vaak al millennia, maar toch moet het iedere generatie weer opnieuw worden verteld. En dat doet EJ goed.
🏆 Boek van het jaar 🏆
Imperium (2006) door Robert Harris. Hier een review van het boek door Tom Holland, die zelf het magistrale Rubicon schreef. Imperium is een boek waar we de opkomst van Cicero volgen in de nadagen van de Romeinse Republiek. Ik genoot van alles, het politieke spel tussen de ambitieuze Romeinen, de beschrijvingen van de stad, de redevoeringen van Cicero. En alles met een twinkeling opgeschreven door de Britse politieke journalist Harris. Dit is gewoon een heel, heel goed boek dat Rome tot leven wekt. Het mooie: het is het eerste deel van een drieluik. Goede tip van Michiel Bicker Caarten.
Waar haal je de tijd vandaan?! Dank voor de lijst.
Imperium besteld ✅