🎉 Mijn beste beslissing van het jaar
Samen met mijn vrouw ben ik in december lid geworden van Giving What We Can. Dit betekent dat we de rest van ons leven ten minste 10% van ons inkomen zullen doneren aan effectieve manieren om de wereld te verbeteren. In plaats van de laatste 10% van ons inkomen te gebruiken om onze eigen leven een beetje te optimaliseren, zijn we tot de conclusie gekomen dat het logischer is om deze marginale euro’s te besteden om lijden te voorkomen of te stoppen. We leven namelijk in een gouden tijd om de wereld een betere plek te maken. Door de explosie aan kennis en transparantie en infrastructuur kan ik ongekend hoge rendementen halen op mijn gedoneerde euro’s. Mijn focus ligt op het lijden van dieren te verminderen omdat dit - meer nog dan armoede - nog nauwelijks aandacht krijgt (en ik dus de grootste marginale bijdrage kan leveren). De komende tijd zal ik een aantal interessante initiatieven bespreken.
📚 De 26 beste boeken die ik dit jaar las
Sinds 2013 houd ik bij wat de beste boeken waren die ik in een jaar las. Een van mijn plannen voor het nieuwe jaar is om een permanente plek te maken voor alle boeken die de moeite waard zijn om te lezen.
Daarnaast heb ik ook het allerbeste boek van het jaar gekozen (zie helemaal beneden).
Daar gaan we!
Ouderschap
Jagen, verzamelen, opvoeden van Michaeleen Doucleff. Interview met de schrijfster hier. Is het boek te langdradig? Ja. Is de verteller een irritante Amerikaan? Jazeker. Worden inheemse culturen weer eens opgehemeld? Jep. Dit boek heeft alle ingrediënten om verschrikkelijk te zijn. Maar ondanks alle tekortkomingen vind ik toch dat dit boek door alle ouders gelezen moet worden. Dit inzicht is al goud waard: je taak als ouder is niet om kinderen te vermaken, maar ze te verleiden om mee te helpen met het huishouden. Samen met How to talk to kids en The book you wish your parents have read vormt Jagen, verzamelen, opvoeden nu mijn heilige drie-eenheid van boeken voor ouders (die ongelimiteerd herlezen mogen worden).
Schrijven
The Pyramid Principle van Barbara Minto. Hoe schrijf je een begrijpelijk stuk? Begin met de conclusie! De lezer wordt dan vanzelf nieuwsgierig naar hoe de schrijver tot deze conclusie is gekomen. Ik herlas dit jaar de eerste hoofdstukken. Het boek is inmiddels volledig gedateerd, maar de eerste hoofdstukken blijven overeind staan als een goede introductie op kraakhelder communiceren. Als je het boek niet wilt lezen is dit een prima samenvatting.
The Perennial Seller van Ryan Holiday. Hoe schrijf je een klassieker? Dit boek is een lang pleidooi om als schrijver radicaal voor kwaliteit te kiezen. Langzaam boven snel. Eigenlijk moet ik dit boek ieder jaar herlezen.
Fictie
Onderworpen van Michel Houellebecq. Ouderwets Houellebecqiaans boek waarin de Islam - met hulp van extreem-rechts - dominant wordt in Frankrijk. Je kan dit boek lezen als serieus scenario óf juist als volledig onrealistisch. Ik las het als het laatste. Recensie hier.
Children of time van Adrian Tsiachkovsky. Slimme sci-fi, voor een groot deel vanuit het perspectief van spinnen. De stukken aan boord het ruimteschip met mensen zijn te lang. Maar de gedachenwereld van de evoluerende spinnen zal me nog lang bijblijven.
Energie
Electrify van Saul Griffith. Aanstekelijk geschreven boek over de kansen om de de VS te elektrificeren (maar de lessen gelden net zo goed voor de rest van de wereld) en op die manier geld te besparen, CO2-uitstoot en luchtvervuiling te verminderen. Een van de interessantste nieuwe lessen voor mij is dat financiering cruciaal gaat zijn om de infrastructuur te bekostigen. Aanrader!
Natuur
Wilding van Isabella Tree. Spectaculair boek over een gigantisch landgoed in West-Sussex dat plotseling wordt teruggegeven aan de natuur. De snelheid waarmee diersoorten terugkeren is verbazingwekkend. Dit boek is overigens redelijk lastig te lezen door de vele Britse termen voor dier- en plantensoorten. Verdient absoluut een Nederlandse vertaling!
Anti-provincialisme
The Precipice van Toby Ord. (Herlezen.) Dit boek over existentiële risico’s las ik vorig jaar ook al — en ook toen eindigde het in mijn lijstje van boeken van het jaar. Ik herlas het dit jaar samen met een paar studenten. Dit is een van de boeken die je moet herlezen om het volledig tot je te laten doordringen. Ook dit boek dit boek dient vertaald te worden.
The Beginning of Infinity van David Deutsch. (Herlezen.) Een fundamenteel optimistisch boek - geïnspireerd op Karl Popper - dat ondergewaardeerd is sinds het verschenen is in 2011. Dit boek kreeg ik in 2018 cadeau van mijn vrouw. Toen ik het voor het eerst las wist ik dat ik het maar half (of een kwart) begrepen had. Dus las ik las dit jaar grote stukken opnieuw. Een artillerievuur van ideeën en perspectieven. Onbekend met het werk van Deutsch? Kijk dit schitterende pleidooi voor optimisme hier. Waar blijft die Nederlandse vertaling?
Immigratie
De economische potentie van meer arbeidsmigratie is gigantisch. Jammer dat het debat over immigratie in de EU beheerst wordt door angst voor vluchtelingen, in plaats van oog voor de economische kansen. Ruimer immigratiebeleid kan de EU laten groeien - zowel qua inwoners als economie - en relevant laten blijven in de wereld. Wie / welke partij staat er in Nederland op om te pleiten voor méér immigratie?
Open Borders door Bryan Caplan. Slim stripboek over de vele voordelen van immigratie. Gericht op de VS, maar met veel lessen voor Europa. Verbazingwekkend dat niet meer schrijvers samenwerken met tekenaars om zo hun ideeën tot leven te wekken. Dit zou ook goed werken bij de boeken van Rutger Bregman.
Them and Us van Philippe Petit. Vlot geschreven overzicht van alle wetenschap rondom immigratie vanuit Europees perspectief. Overtuigde mij dat immigratie positief is — maar dat het debat op dit moment verkeerd gevoerd wordt.
One Billion Americans van Matthew Iglesias. Een pleidooi om de VS te laten verdriedubbelen van zo’n 330 miljoen inwoners naar 1 miljard om zo invloed te houden in de wereld en gigantische economische groei te scheppen. Er is ruimte genoeg in de VS. Iglesias schrijft helaas wel wat wollig en zijn punten zijn niet allemaal goed uitgewerkt, maar al met al is dit een visionair boek.
🥇 Boek van het jaar: Liftoff!🥇
Liftoff! van Eric Berger. Nog nooit las ik zo’n goed en spannend geschreven boek over de beginjaren van een startup. Alles aan dit boek is gaaf: de beschrijving van de rakettechniek, hoe om te gaan met bureaucratie (als startup), Elon Musk als baas, omgaan met tegenslagen, de snelheid waarmee er beslissingen genomen worden — dit is de mens als creatieve probleemoplosser op zijn best. Inspirerend.
Dit waren de beste boeken die ik sinds de zomer las. Voor de overige boeken die ik dit jaar las zie hier.
Gelukkig nieuwjaar & tot volgend jaar!
🙌
🙌