Hierbij 22 boeken die ik dit jaar las en zonder twijfel zou aanraden aan mensen die deze nieuwsbrief lezen.
(Alvast een goed voornemen voor volgend jaar: verberg ‘s avonds je laptop, zet je telefoon uit en lees meer boeken. Internet maakt meer kapot dan je lief is.)
Foto door Karim Ghantous op Unsplash
💸 Geld
The simple path to wealth van J.L. Collins. Praktische gids hoe je rijk wordt. (Superkorte samenvatting: spaar de helft van je inkomen, investeer het in indexfondsen, begin vroeg hiermee, en laat je niet verleiden om dingen te kopen die je niet nodig hebt.) Waarom zou je rijk willen worden? Geld staat voor veel mensen synoniem met ‘dingen kunnen kopen’. Maar daar gaat het niet om volgens Collins. De belangrijkste waarde van rijkdom/geld is dat het vrijheid geeft om altijd te kunnen doen wat je wil met je leven.
The psychology of money van Morgan Housel. Dit boek is om twee redenen interessant. Ten eerste omdat het de ‘eerste principes’ van omgaan met geld beschrijft - het boek gaat dus niet over hoe investeren werkt, maar wat geld doet met je brein. De leukste observatie was voor mij dat geld, investeren, pensioen, etc. nog zo nieuw zijn voor mensen dat we psychologisch nog kinderen zijn als het op geld aankomt. Ten tweede is dit boek interessant omdat het zo kort is. Al het overbodige is weggesneden. Zo zouden meer boeken geschreven moet worden! Heb je zelfs geen tijd om het boek te lezen? Lees hier dan de oorspronkelijke blog die de basis werd voor het boek.
🏛️ Maatschappij
Revolutionaire tijden van René Koekkoek. Vlot geschreven boek over het tijdperk van de revoluties eind 18de eeuw: hoe de Amerikaanse, Franse, Haïtiaanse én Bataafse revoluties ontstonden en elkaar beïnvloedden.
Het recht van de snelste van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstoet. Dit was voor mij een van die boeken waardoor ik de wereld met nieuwe ogen ging bekijken. Of: mijn ogen zijn geopend voor wat ik eerst niet zag. Met name de dominante rol van de auto in onze taal en het collectieve ‘wegkijken’ bij de honderden door auto’s veroorzaakte slachtoffers per jaar vond ik geweldig beschreven.
Rubicon van Tom Holland (zie hier wat ik er eerder over schreef). Dit boek over de hoogtijdagen en ondergang van de Romeinse republiek is spannend en beeldend geschreven en ik wilde het in een keer uitlezen. De grote Romeinen zoals Sulla, Marcus Antonius en Julius Caesar komen echt tot leven in dit boek. Niet eerder las ik met zo veel plezier een boek over de klassieke oudheid.
📖 Literatuur
Een nagelaten bekentenis door Marcellus Emants. Dit boek verscheen in 1894 en leest nog altijd als een trein. Intens en beklemmend. Grootste literatuur.
Brief aan vader van Franz Kafka. Ik blijf me er over verbazen dat schrijvers zo’n groot gevoelsleven hebben. Kafka weet zich goed in zijn vroegere zelf te verplaatsen. Gaf me ook weer inzichten over hoe je als ouder kan overkomen op je kind.
The supernova era van Cixin Liu. Weer een boek van de Chinese maestro van science fiction. Niet zo goed als de Three Body Problem - maar wat maakt het uit. Premisse en conclusie van dit boek zijn weer briljant. Cixin Liu is zijn tijd een paar decennia vooruit.
👶 Een betere ouder worden
The book you wish your parents have read van Philippa Perry. Dit boek dwingt je om na te denken over je relatie met je kinderen. Kan soms pijnlijk zijn omdat je terug moet naar je eigen jeugd, maar na het lezen van dit boek kan het haast niet anders dan dat je een betere ouder wordt.
How to talk to kids van Adele Faber en Elaine Mazlish. Dit is een meer praktische gids om met kinderen om te gaan. Dit dunne boekje - met striptekeningen - moet je gewoon lezen als je kinderen hebt. Geen excuses.
🔨 Zelfverbetering
The obstacle is the way van Ryan Holiday. Dit boek heeft mijn ogen geopend. Er gebeuren voortdurend vervelende dingen in onze levens, maar hoe we ze benaderen maakt alle verschil. Dit boek blijft er pagina na pagina op inbeuken totdat je bekeerd bent en je van obstakels in je leven gaat houden. Aanrader voor iedereen die zichzelf soms in de put praat.
Atomic habits van James Clear. Opnieuw een goed boek dat je leert uitzoomen op hoe je je dagelijkse leven inricht. Volgens mij zijn zelfhulpboeken in Nederland nog steeds onderschat en dit boek is een praktische start voor een leven met meer intentie.
💸 Marketing
Brand the change van Anne Miltenburg. Goede start voor nieuwkomers in de marketing. Gericht op bedrijven die missiegedreven zijn. Als je dit boek leest kom je volgens mij al een heel eind zonder dure marketingbureaus.
This is marketing van Seth Godin. Marketing wordt geassocieerd met adverteren, maar advertenties zijn maar een subset van marketing. Marketing is eigenlijk een manier om effectief te communiceren. Dit is een goed boek voor beginners, vol interessante inzichten.
💡 Effectief altruïsme & het grote plaatje
The precipice van Tony Ord. Hoe verminderen we existentieel risico? Dit boek zal je genezen van je provincialisme.
Doing good better van William Macaskill. Hoe besteden we ons geld zo efficiënt mogelijk? Dit boek laat je beseffen hoe goed je het hebt en hoe je met een beetje nadenken veel effectiever kan doneren.
Welcome to the novacene van James Lovelock. Valt niet goed samen te vatten, maar is een ambitieus boek over klimaatverandering en kunstmatige intelligentie vol originele inzichten.
📚 Andere boeken die de moeite waard zijn
Zonder de top te bereiken van Paolo Cognetti. Niet zo goed als de acht bergen, het boek waar hij beroemd mee werd. Wel een kort boek dat je meeneemt naar de - voor mij - nieuwe wereld van het Himalayagebergte.
Delivering happiness van Tony Hsie. Verhalen van ondernemers blijven mij fascineren. Deze klassieker is zeker de moeite waard.
The Portuguese van Barry Hatton. Portugal fascineert me. Dit is HET boek over Portugal en haar geschiedenis. Erg vermakelijk geschreven.
Hiking with Nietzsche van John Kaag. Goede introductie tot het ‘ascetische’ denken van Nietzsche. Het enige dat wel irritant is dat Kaag zijn hele familieleven ook maar even meeneemt.
De Warnow van Hans Steketee. Bijzonder spannend boek over de vermissing van een Nederlands schip met hippies.