Tunnels, tunnels en nog eens tunnels (en andere links)
De canon, hardware, kosmisten, voorbij fotosynthese, goedkope ruimtevaart en een nieuwe editie van de tien procent club
“Tunnels zijn onze toekomst,” schrijft Austin Vernon in een wat droog maar wel lekker complete blog. En dat ben ik helemaal met hem eens. Niet de vliegende auto, maar een fijnmazig tunnelnetwerk waarin we op hoge snelheid en grote volumes alles kunnen transporteren wat we willen (inclusief mensen) is het handelsmerk van een werkelijk geavanceerde beschaving. Maar om daar te komen moet het graven van tunnels VEEL goedkoper worden. Een greep uit de innovaties die nodig zijn: maak tunnels kleiner, maak de boormachine krachtiger en zorg dat ie continu kan boren, maak de karretjes die de aarde afvoeren elektrisch, bouw de stations boven de grond want simpeler, etc.
Gerelateerd: in The Frontier of Boring beschrijft Anna Sofia Lesiv de geschiedenis van tunnels graven en waar het naartoe gaat. Op het eind komen ook wat innovatieve tunnel-boor-startups langs waar ik nog niet eerder van had gehoord, waaronder het radicale Hypertunnel.
Waarom je
tunnelhardwarestartups moet bouwen. Casey Handmer doet een beroep op getalenteerde ondernemers die nu nog softwareproducten aan het bouwen zijn. In hardware is nog echte glorie te bereiken, en als jij het niet bouwt gebeurt het misschien wel nooit: “Can’t someone else build it?” In general, no. Google X and Blue Origin among others should function as cautionary tales. There is a class of hardware businesses that cannot be catalyzed by money alone, no matter how much is spent.Woensdag 27 september is er weer een nieuwe editie van de Tien Procent Club in Amsterdam. Kaartjes zijn hier nog te koop. Ik ben er ook bij. Waar we het over gaan hebben: het geheim achter 100X effectiever doneren. Lees hier trouwens het manifest van de Club.
Hoe je de canon leest. Met nogal uiteenlopende tips, waaronder eeuwen oud advies dat nog steeds klopt: “A man ought to read just as inclination leads him; for what he reads as a task will do him little good.”
Dit is een heerlijk verhaal over de Kosmisten, een club Russische ultra-futuristische figure ten tijde van de Russische revolutie, die hun bed niet uit kwamen voor minder dan onsterfelijkheid en intergalactisch reizen. Maar het bleef niet bij dromen; een van de kosmisten was Konstantin Tsialkovsky, die aan de wieg stond van... raketten. Ga er even goed voor zitten want er komt ook een hoop gekkigheid bij kijken.
Nu we het er toch over hebben: hoe goedkoop kan ruimtevaart eigenlijk worden? Heel goedkoop, als je alleen maar in een lage baan om de aarde wil als toerist: “At a propellant cost of $0.5/kg, that would give an absolute minimum ticket price for this kind of system of $1,750.”
Voedsel zonder fotosynthese. Bijzonder goed stuk waarin de eerste principes van voedselproductie worden uitgelegd. Door microbiële fermentatie kunnen we de beperkingen van een op fotosynthese gebaseerde landbouw doorbreken. Net als het Haber-Bosch proces een eeuw geleden — dat stikstof uit de atmosfeer kon fixeren om kunstmest mee te maken waardoor de opbrengsten gigantisch stegen — kan fermentatie de landbouwproductiviteit met enkele ordes van grootte (!) vergroten.
Zo precies waar ik het met mijn man over heb: Waarom je (tunnel) hardwarestartups moet bouwen. Casey Handmer doet daarin een beroep op getalenteerde ondernemers die nu nog softwareproducten aan het bouwen zijn. Mijn man is nu als wetenschapper/uitvinder al meer dan de helft van zijn leven bezig software oplossingen te maken in de chemie, sinds drie jaar in een nieuw bedrijf voor eiwit synthese en medicijn ontwikkeling. Weinig mensen op de wereld die dat kunnen, het is heel veel werk en knap. Maar toen we een week geleden voor het eerst door de N434 reden, waren we onder de indruk van wat hardware in ons leven doet! (de corbulo-tunnel, dit is een nieuwe oost-westverbinding tussen de A44 en de A4 bij Leiden. De weg bestaat uit een circa 2,5 kilometer lange tunnel en een verdiepte ligging van ongeveer 1,4 kilometer.) we zagen een futuristisch Nederland voor ons, vol tunnels en verdiepte wegen. Ik heb het altijd jammer gevonden dat de zeppelins het niet gehaald hebben. Maar wie weet, ooit nog eens!