Made in Europe 🇪🇺
De renaissance aan startups in energie, defensie, tunnels, landbouw, ruimtevaart en bouwen is klaar voor de camera
Het duurde een paar decennia, maar software heeft de wereld opgegeten. Een tijd lang was software de manier om van niets een fortuin te maken — en dit had een magnetisch effect op talent.
Maar nu de gemiddelde afgestudeerde programmeur wordt ingezet om software te enshittifyen is de tijd gekomen dat technisch talent stopt met het bouwen van SaaS en migreert naar de grazige weiden van hardware:
De markt van atomen is gigantisch en smeekt om niet-incrementele innovatie: energie, eten en bouwen zijn drie van de grootste markten ter wereld.
Bestaande industrieën opereren vaak nog langzaam en zijn vaak rijp voor verandering. De markt ligt wijd open voor robots.
Elementen van succesvolle software startups (durfkapitaal, snel itereren, kleine technische teams, zo snel mogelijk contact met de markt, etc) kunnen meegenomen worden naar hardware.
Niemand brengt deze verschuiving van talent richting hardware zo indringend in beeld als Jason Carman. Hij weet de spirituele intensiteit van deze ondernemingen perfect te vangen in zijn korte videos:
En deze is gewoon iconisch:
Of bekijk hier de hele lijst van 60+ startup videos.
(En ja, ik weet het. De meeste startups uit deze lijst zullen vroegtijdig stranden of worden roemloos opgekocht. Maar er zullen er een paar tussen zitten die complete industrieën gaan transformeren — zoals Tesla dat deed met de automarkt.)
Waarom ik zo enthousiast ben over deze videos: ze zijn optimistisch en schetsen ieder een plausibel pad naar een toekomst van overvloed. Daarnaast zitten de videos zo in elkaar dat ze technisch talent direct aanspreken:
Emotie. Het medium is de boodschap en video leent zich perfect voor het overbrengen van emoties. Aan het einde van zo’n video denk je: gaan met die banaan!!
Ideeëncompressie. De videos boeien omdat de ‘nieuwe-ideeën-dichtheid’ zo hoog is. Daarmee hebben ze hoge signaalwaarde voor technische mensen die daadwerkelijk nodig zijn om de startup van 0 tot 1 te brengen.
Peentjes zweten. Kijken naar een oprichter van een startup die geld heeft moeten ophalen bij investeerders en wiens reputatie op het spel staat of valt bij het succes van hun bedrijf geeft het gevoel dat er iets op het spel staat. Emotie, daar heb je hem weer.
Europa
Nu we dit hebben vastgesteld, wil ik mijn andere punt maken: Europa is eigenlijk verrassend goed gepositioneerd om een renaissance aan hardware startups voort te brengen.
De race naar een marktmonopolie — de klassieke truc in SaaS-land waar Silicon Valley in uitblinkt — is een stuk lastiger in de wereld van atomen. Een zoekmachine is te monopoliseren; een monopolie op robots die muren metselen in het hele Westen is onbegonnen werk. Het competitief voordeel van de VS slinkt daarmee.
Europa heeft een diep reservoir aan ingenieurstalent — denk Duitsland, Frankrijk, Italië — dat nogal gebonden is aan hun Heimat en niet zomaar vertrekt.
En ten slotte zijn er al heel wat hardware startups die klaar zijn voor hun close-up: in energie, defensie, tunnels, landbouw, ruimtevaart, biologie en bouwen. Maar ze zijn onzichtbaar omdat ze simpelweg niet goed genoeg in beeld worden gebracht.
Conclusie:
Ik ben het met Andreas Klinger eens dat grote voorstellen om Europa te repareren weinig kans van slagen hebben. Hoe specifieker hoe beter. Daarom kom ik in zijn geest met het volgende idee:
“Eén enkele getalenteerde filmmaker zou kunnen beginnen met het profileren van de de meest ambitieuze hardware startups in Europa à la s3. Het wiel dient hierbij niet opnieuw uitgevonden te worden.”
Mocht je iemand kennen die je hiertoe in staat acht — ik hoor het graag.
PS. Geheel in lijn met bovenstaande zoeken we bij Farmless nog een ambitieuze studerende videomaker.