Klimaatstartups gevraagd (en andere links)
Klimaatstartups gevraagd, de wetenschapper als mysticus, plant cell culture, revolutie in architectenland, het perfecte menselijk oog en MEER
The What, How and Why of Abundance. Aanstekelijk pleidooi voor het omarmen van de ‘Abundance Agenda’ door de Amerikaanse Democraten. Er wordt al weet ik hoe lang geroepen dat links een nieuw verhaal nodig heeft — nou, hier is het: de agenda van overvloed! Meer huizen waar mensen willen wonen, meer goedkope schone energie — meer, beter, goedkoper! Progressieve politiek moet weer de uitkomsten van beleid centraal stellen. Daarvoor moet de overheid weer kundig worden (iets wat rechts niet voor mogelijk houdt). En hoe maak je de overheid kundig? Onder andere door veel meer te experimenteren. Maar lees vooral het hele verhaal, deze samenvatting doet er geen recht aan.
Gerelateerd in de categorie ‘oplossingen’: Y Combinator — ‘s werelds beroemdste incubator en durfkapitalist voor schaalbare startups — heeft weer een “Request for startups”. Zeg maar een verlanglijstje van waar ze geld in willen steken. Klimaat is wat de klok slaat. Als je het leest kan je maar tot een conclusie komen: dit gaan gouden tijden worden voor klimaatondernemers. De hele economie moet opnieuw worden uitgevonden en dat gaat de wereld rijker en schoner en gewoon beter maken. Optimistisch stemmend.
Ieder grote wetenschapper is ook een mysticus, dat is de these van deze blog. Wat volgt is een leuk lijstje met minibiografieën van wetenschappers die wegbereiders waren van de toekomst en ook allemaal occulte fantasieën er op nahielden. Hij vergeet overigens Isaac Newton, die zijn tijd verkwistte aan alchemie; en Konstantin Tsialkovsky die de moderne raket uitvond én gelieerd was aan de knotsgekke kosmistische beweging. Deze blog eindigt kolderiek en ongeloofwaardig, maar dat is dan wel weer in lijn met het onderwerp.
Om planten te kweken hebben we vooralsnog akkers en zonlicht nodig, maar ook pesticiden en water, terwijl sprinkhanen en klimaatrampen altijd op de loer liggen om roet in het eten te gooien. Niet ideaal allemaal. Maar ook hier gloort wellicht een nieuw tijdperk. De nieuwste loot aan de stam van de Cellulaire Landbouw heet “Plant Cell Culture” dat zich bezig houdt met de vraag hoe we de dingen die we willen van planten - vanille, koffie, katoen, cacao - in bioreactoren kunnen laten groeien. “Plant cell culture would give society a versatile agricultural, material science, and speciality chemical production tool that leverages the unique biology and diversity of the plant kingdom.”
Moderne kunst die zich verre houdt van schoonheid is tot daar aan toe. Het eindigt meestal in speciaal daarvoor bestemde musea en mensen die er niet van houden worden er ook niet mee lastig gevallen. Prima geregeld. Hoe anders is het met moderne architectuur! Die blijft praktisch voor eeuwig pontificaal in je blikveld staan en krijgt, als de burger dubbele pech heeft, nog een beschermde status ook. Dit twitterdraadje geeft wat inzichten hoe dit allemaal zo verschrikkelijk uit de hand heeft kunnen lopen na de Tweede Wereldoorlog.
Het goede nieuws is natuurlijk dat deze tijdelijke verstandsverbijstering weer teruggedraaid kan worden. Mijn vermoeden is dat de huidige architectonische normen door een kleine minderheid in het zadel wordt gehouden en dat de revolutie makkelijker gaat zijn dan we denken.
Hoe moet architectuur dan wel worden aangepakt? Dit draadje over traditioneel urbanisme laat mooi zien hoe we kunnen bouwen voor de eeuwigheid — met schoonheid, dichtheid en betaalbaarheid als uitgangspunten. Aanrader.
Kan het menselijk oog een individuele foton zien? Na wat statistiek blijkt het antwoord: ja, dat kan. Hoe dan ook fascinerend dat het menselijk oog opereert aan de grenzen van wat natuurkundig mogelijk is. De evolutie heeft het oog praktisch uitgespeeld.
Ik ben verslingerd geraakt aan Arc — een nieuw soort browser die eindelijk tabs serieus neemt (en nog veel meer slimmigheden bevat). Hier krijg je toegang. Verdien ik niks aan, vind ik leuk om te delen.
En nog iets: ik ben overgestapt op een dynamische energieleverancier Tibber. Dynamische tarieven zijn sowieso de toekomst, dus leek het me een leuk experiment, en de prijzen liggen ook nog stukken lager dan bij de standaard aanbieders. Extra genieten als je en elektrische auto hebt want lekker goedkoop ‘s nachts laden. Met deze link krijg je 50 euro korting in de Tibber-winkel: https://invite.tibber.com/kzcf49w5 Doe er je voordeel mee.
Re the discussion around the gradual removal of beauty from modern architecture, worth checking this post by Scott Alexander: https://astralcodexten.substack.com/p/whither-tartaria