Heeft minimalisme gepiekt? (en andere links)
Elektrisch vliegen, ambitieuze vriendschappen, de poëzie van vlees, spannende biologie en de onstuitbare opmars van zon en wind
We onderinvesteren in vriendschappen volgens Nadia Asparouhova. De basis van vertrouwen en gedeelde interesses bestaat al tussen vrienden, dus waarom niet een stap verder gaan? “A group of friends who enjoy each others' company ought to build something together."
The poetry of meat. Surrealistische reclame voor plantaardig vlees uit Slovenië met in de hoofdrol een ‘Franse’ ‘chef’.
Heeft het minimalisme gepiekt? De wereld is steeds meer op een Applewinkel gaan lijken. Ziedaar de minimalistische designwoestijn waar we in terecht zijn gekomen. Het essay eindigt hoopvol: “I imagine an aesthetic that abolishes the homogeneity of contemporary design and injects the world with visions of a better tomorrow.” (tip Salar)
In de categorie ambitie: Een catalogus van vergezichten in de biologie. De biologie/medische wetenschap is zich steeds meer gaan bezighouden met incrementele problemen oplossen en steeds exotischere ziekten in plaats van zichzelf grote uitdagingen te stellen. (De gestaag afnemende opbrengst van medisch onderzoek heeft zelfs z’n eigen wet: de wet van Eroom — het omgekeerde van de wet van Moore.)
Gerelateerd: we hebben er weer een nieuw, privaat gefinancierd R&D instituut bij, Speculative Technologies. In de VS uiteraard, in navolging van onder andere Arc Institute en het Britse ARIA. Lees het manifest hier.
We maken de snelste energieverandering in de geschiedenis mee. De data blijft zich opstapelen dat zon en wind exponentieel doorgroeien. Momenteel staat er 1TW wereldwijd opgesteld, midden jaren dertig zal er 4TW per jaar(!) alleen al aan zonne-energie geïnstalleerd moeten worden. Omdat we nog zo lang zo veel duurzame energie gaan installeren zou het Westen deze technologie zelf moeten beheersen — in plaats van uit handen te geven aan China. Misschien kunnen op tijd leren van Russische gasleveranties en Nordstream 2?
Ook vliegen zal elektrisch worden. Hier weer een concrete stap voorwaarts: Pelican Cargo - het nieuwste autonome vliegtuig van Pyka - komt 320 kilometer ver met 180 kilo lading.
Nederland zou moeten experimenteren met publieke kinderopvang. Red de Nederlandse kinderopvang dus van de private equity (en de ingewikkelde toeslagen) en maak er hoogwaardige publieke opvang van naar het voorbeeld van Duitsland en Italië. “Er is in Duitsland nooit een serieuze discussie geweest over marktwerking. De op winst gerichte kinderopvang beperkt zich in Duitsland dan ook tot rond de drie procent van de sector, terwijl gastouderopvang niet via publieke middelen wordt ondersteund.”