Hoi KLM, jullie zijn 100 jaar oud geworden. Gefeliciteerd.
Hoi Schiphol, jullie zijn nog iets ouder: 103 als ik het goed heb berekend. Knap hoor.
Alleen is er één dingetje waar we het wel even over moeten hebben: de wereld gaat naar de klote. Het klimaat warmt op. Mensen kunnen niet slapen van al het gevlieg. En in mijn straat in Nieuw-West ruikt het iedere dag alsof het ‘s nachts kerosine heeft geregend.
Kortom, jullie zijn onderdeel van nogal wat problemen. Marketingtechnisch een zwart gat als je het mij vraagt. Hoe gaan jullie dat oplossen? Met nog meer communicatie naar de mensen toe? Nog meer mooie reclames en PR?
Sorry, maar het zet niet bepaald zoden aan de dijk om mensen te vragen ‘met mate’ te vliegen. Met zuinigere toestellen dan misschien? Gaat ‘m ook niet worden, want van het Boeing - Airbus duopolie hoeven we geen echte innovatie meer te verwachten. En zelfs het zuinigste toestel verbrandt nog steeds zwembaden kerosine terwijl de vraag naar vliegen exponentieel blijft groeien.
Maar wees niet bevreesd. Ik heb nog wel een ideetje op de plank liggen. Als jullie een deel van het marketingbudget van de komende acht jaar nu eens opzij zetten voor een prijs? Een prijs waarmee we de ontwikkeling van elektrisch vliegen dramatisch kunnen versnellen? Wat zouden jullie daar van denken?
Het idee: de KLM/Schiphol Prize
De regels zijn simpel. Het team dat voor 2027 een volledig elektrisch passagiersvliegtuig bouwt en een directe transatlantische vlucht maakt van Schiphol naar de Verenigde Staten wint de KLM/Schiphol Prize en ontvangt tien miljoen euro.
Waarom moeten jullie dit willen?
Jullie hebben een marketingafdeling toch? Misschien moeten die even op wikipedia kijken. In 1919 loofde Charles Orteig - een hoteleigenaar uit New York - namelijk $25.000 dollar uit voor degene die de Atlantische oceaan non stop over zou vliegen. Deze Orteigprijs heeft de ontwikkeling van betrouwbaar lange afstandsvliegen dramatisch versneld. Plotseling was deze tot de verbeelding sprekende prijs het gesprek van de dag. Lange afstandsvliegen greep de aandacht van het publiek en veel teams stortten zich op deze uitdaging. In 1927 - acht jaar en een aantal mislukte pogingen van verschillende teams later - was het Charles Lindbergh die in de Spirit of St. Louis in één keer van St. Louis naar Parijs vloog.
Jullie hebben de kans om honderd jaar na Orteig’s steengoede plan de komst van volledig elektrisch vliegen dramatisch te versnellen. Jullie kunnen het onmogelijke dichterbij halen. Wie wil daar nu niet mee geassocieerd worden? Dit is jullie marketingkans van de eeuw!
Hier komen nog vijf redenen waarom een KLM en Schiphol sowieso een prijs voor elektrisch vliegen moeten uitloven:
Door jullie prestigieuze namen te verbinden aan een prijs voor de eerste transatlantische vlucht van een elektrisch passagierstoestel kunnen jullie de manier veranderen waarop mensen denken over elektrische vliegtuigen.
Met deze prijs kunnen jullie vandaag al bedrijven en teams over de hele wereld inspireren om vol in te zetten op een elektrisch vliegtuig. Met een prijs die pas in de toekomst wordt uitgereikt (of niet) activeer je dus vandaag al investeringen.
Gratis pers. Heel veel gratis pers. Zoveel gratis pers.
Iedereen kan meedingen naar deze prijs. Ook teams die je niet had verwacht. Je zult dus ook innovatie uit onverwachte hoek krijgen en dat is ook leuk.
Doordat het een wedstrijd is - alleen het team dat als eerste de oceaan oversteekt, krijgt de prijs - wakker je de competitie tussen de deelnemers lekker aan.
Groetjes,
Pepijn
PS. het idee van een prijs om innovatie te stimuleren is geïnspireerd op de X-prize foundation (die niks anders doen dan de hele tijd vette prijzen uitloven)