De Grote Ontpoldering (en andere links)
Geld gireren in plaats van ontwikkelingshulp, nieuw drugsbeleid, elektrische containerschepen, een Cenotaph voor Newton, fermentatie haalt de Rudi & Freddie show EN: waarom je geen boeken moet lezen.
“Seaflooding” oftewel mega-ontpoldering is een manier om lappen woestijn op te kalefateren met een frisse plens water. Hierdoor ontstaat er lokaal meer leven (dat CO2 opslaat), een beter klimaat (minder heet) en economische activiteit door o.a. bevaarbaarheid en toerisme. En wat dacht je hier van: het vullen van de Qattara-depressie in Egypte kan de zeespiegel met 3(!) millimeter laten dalen. Maargoed, dit zijn natuurlijk allemaal rationele redenen terwijl ik vooral met een biertje in mijn hand de livestream wil volgen zo’n zondvloed.
Rory Stewart, o.a. voormalig minister van ontwikkelingshulp van het VK, is nu de nieuwe directeur van GiveDirectly. Hij zegt dat ontwikkelingshulp vaak totaal niet effectief is en dat we veel beter af zijn met direct geld gireren aan de aller- allerarmsten op aarde (denk: lemen hut en een maaltijd per dag). De voordelen van deze benadering zijn legio: het schaalt (er kunnen honderden miljarden in gepompt worden zonder dat het de effectiviteit aantast), heeft minimale overhead, is bewezen effectief, is niet gevoelig voor corruptie en niet paternalistisch (want mensen beslissen zelf wat ze met het geld doen). Ik denk dat Nederland een groot experiment zou moeten doen door een fors deel van het ontwikkelingshulpbudget op deze manier te spenderen. Toch ken ik (nog?) geen politieke partij in Nederland die hier voor pleit.
Elektrische containerschepen zijn dichterbij dan je denkt. Dit stuk is voor de liefhebber van bierviltjeswiskunde, en dus prima te volgen voor alfa’s die een beetje hun best doen. Opnieuw een bevestiging van de these dat *alle* transport op aarde (behalve raketten) batterij-elektrisch zal worden aangedreven. “Battery electric powertrains keep trouncing alternative liquid fuels in replacing oil because they offer benefits and savings even at the early stages of adoption. Ships are no exception, and the back-of-the-envelope math suggests battery-electric ships could already be competitive with bunker fuel if they use low-cost battery chemistries and designs optimized for electrification.”
The case against most books. OK, dit is vooral een aanklacht tegen Amerikaanse boeken (waarin een idee dat in tien pagina’s past wordt uitgesmeerd over driehonderd pagina’s) maar het zette me wel aan het denken over mijn vrij brave leesgedrag. “The issue here is opportunity cost. Let’s say you want to learn about why people form the political opinions they hold. You might read a 300-page book. Or, for the same amount of time and effort, you might read two chapters of that book that are 20 pages each, plus 15 different articles that are 15 pages each, plus say 5 Wikipedia articles that are the equivalent of another 35 pages.”
De oorlog tegen drugs KOST de samenleving miljarden (politie, rechters, cellen, ondermijning, corruptie, handhaving, douane, etc etc) en LEVERT criminelen miljarden OP. In plaats van deze markt op een dienblaadje aan criminelen te geven zouden we moeten nadenken over het reguleren van drugs schrijft Nick Ottens.
De laatste Rudi en Freddi show is gewijd aan fermentatie, de “elektrische motor” van de landbouw. Te gast is Adnan Oner, de oprichter van Farmless, waar ik sinds kort aan de slag ben gegaan. In iets meer dan een uur leer je waarom landbouw en veeteelt zo’n ruimteverslindende manier zijn om eten te maken EN hoe fermentatie deze problemen kan oplossen.
Nog een laatste linkje dan, in de categorie ‘nooit gerealiseerde megaprojecten’. Hieronder zie je de Cenotaph (‘lege tombe’) voor Newton, ontworpen door Etienne-Louis Bollée in 1784. Architectuur voor de eeuwigheid.
Interessante links weer Pepijn. Tnx.