Het grootste gevaar voor onze toekomst vormt ons gebrekkige voorstellingsvermogen.
We bereiden ons voor op risico’s die we ons makkelijk kunnen voorstellen. En we onderschatten risico’s die we ons moeilijk kunnen inbeelden, maar die desastreus kunnen uitpakken.
Net als generaals in een leger blijven we onszelf voorbereiden op de ‘vorige oorlog’.
Foto door Neil Thomas op Unsplash
Neem het Coronavirus. Wie waarschuwde voor een pandemie werd niet serieus genomen. Waarom niet? Omdat een virus dat de wereld platlegt en de grootste economische crisis uit de moderne tijd veroorzaakt klinkt als een onrealistisch scenario.
En omdat het onrealistisch klonk, namen we het minder serieus. En dus werd er nauwelijks geld uitgetrokken voor preventie. En dus zitten we nu met de gebakken peren.
Allemaal omdat we ons voorbereidden op de vorige oorlog.
Redeneren vanuit eerste principes
Hoe bereiden we ons dan voor op de volgende oorlog? Om te beginnen zouden we redeneren op basis van ‘eerste principes’ veel serieuzer moeten nemen. Eerste principes zijn aannames die niet verder versimpeld kunnen worden. We weten zeker dat ze waar zijn. Denken als een wetenschapper dus. Zo beschrijft James Clear de voordelen:
First principles thinking, which is sometimes called reasoning from first principles, is one of the most effective strategies you can employ for breaking down complicated problems and generating original solutions. It also might be the single best approach to learn how to think for yourself.
Neem bijvoorbeeld het gevaar van kunstmatige intelligentie. Dit probleem wordt nauwelijks serieus genomen. Maar ik kan maar tot één conclusie komen op basis van de volgende eerste principes.
Eerste principes:
een menselijk brein is een parallele computer met een gelimiteerde rekenkracht
Conclusie:
Er komt een moment waarop de intelligentie van machines die van mensen zal overnemen.
Wanneer iets veel intelligenter is dan wij als mensen moeten we ons zorgen gaan maken.
Toch vinden we het moeilijk om een scenario waarin kunstmatige intelligentie enorme schade toebrengt aan de maatschappij serieus te nemen.
Waarom? We kunnen het ons niet voorstellen. Er is geen precedent. We nemen aan dat de toekomst lijkt op het verleden. En in het verleden zijn wij altijd de slimste aap geweest. En dus voelt superieure kunstmatige intelligentie gek en nemen we het niet serieus.
Denken vanuit eerste principes en de conclusies serieus nemen is wat we moeten leren als we volgende oorlog willen winnen.