📕 De drie boeken van Salar al Khafaji: 👁️ Seeing like a state -- 📈The beginning of infinity -- 🍚 How asia works.
Een nieuwsbrief over ondergewaardeerde ideëen
Welke drie ondergewaardeerde boeken hebben grote invloed op je gehad, en waarom? Deze vraag stelde ik aan Salar al Khafaji, boekenconnaisseur en verlichtingsoptimist pur sang. Het resultaat zal je verrassen.
👁️ James C. Scott, Seeing Like a State
Waarom rationele top-down plannen zo vaak mislukken.
Dit is een boek waarbij ik op 1/3 pas doorhad dat ik waarschijnlijk een slechterik in het verhaal was geweest. Rationele, goedbedoelde plannen om de samenleving te “verbeteren" met meetbare resultaten hebben een prijs voor de samenleving die reëel maar moeilijk uit te drukken is. Diverse concepten uit het boek (o.a. “legibility” en de praktische kennis die “metis” genoemd wordt) zijn een interessante lens om te kijken naar architectuur, steden, bedrijven, en landen.
Bonus: de Slate Star Codex review van het boek is bijna net zo’n aanrader aan het boek zelf.
📈 David Deutsch, The Beginning of Infinity
Waarom de mensheid te provinciaals denkt.
Fundamenteel voor mij is het concept van “universaliteit” uit dit boek. Een computer is bijv. “universeel” op een manier dat een rekenmachine dat niet is qua capaciteiten. Maar ons alfabet is ook “universeel” op een manier dat prehistorische pictogrammen dat niet zijn in het oneindige aantal woorden, zinnen en boeken die je ermee kunt opbouw. En tenslotte, onze samenleving en de mensheid zelf is “universeel” geworden sinds de Verlichting en moderne wetenschap—een fundamenteel optimistisch perspectief dat suggereert dat we aan het begin van een oneindige periode van vooruitgang zouden kunnen staan.
🍚 Joe Studwell, How Asia Works
Waarom Japan, Zuid Korea en Taiwan zo snel welvarend en succesvol zijn geworden, maar Maleisië en Thailand niet.
Dit boek is denk ik het meest overtuigende argument tegen o.a. vrijhandel en vrije financiële markten die ik heb gelezen, en was mijn introductie tot het werk van de Duitse econoom Friedrich List. Het helpt om zowel China’s economische strategie - die expliciet die principes volgt - als de toenemende afkeer van de VS voor globalisering en terugkerende interesse in de EU voor industriële beleid beter te begrijpen. Tenslotte maakt dit boek het belang van het moeilijk te definiëren “know-how” in een economie erg duidelijk.
Groetjes,
Pepijn
PS. Hier nog twee podcasttips 🎧 (niet omdat het moet maar omdat het kan)
Ik luisterde deze week naar een gesprek tussen Ezra Klein en Tim Urban over onder andere polarisatie in Amerika en - welja - de toekomst van de mensheid. Dit is hoe meer podcasts zouden moeten zijn. Twee denkers die elkaar niet sparen. Geen ellendig debat maar een discussie van hoog allooi. Genieton.
Dankzij Yvonne Zonderop hoorde ik deze podcast over de toekomst van media. Onder andere met de hoofdredacteur van de Browser en de oprichter van Substack, het platform waarmee ik deze nieuwsbrieven klus. Aanrader!