📚 Boekenspecial -- Milankovic-cycli ❄️ Schelpen & beschaving 🐚 Als het universum het antwoord is, wat is de vraag? 🌌

Een nieuwsbrief over (ondergewaardeerde) ideeën

Deze week deel ik de drie beste boeken die ik ken die gaan over enorme tijdschalen. Het voordeel van het lezen van boeken over natuurlijke processen die miljoenen jaren duren is dat het je leven en je zorgen behoorlijk in perspectief zet. Het is minstens zo kalmerend als meditatie, en je steekt er nog eens wat van op ook. Deze drie boeken zijn daarnaast ook nog eens met de nodige schwung geschreven. Tijdloze klassiekers.


Image result for ice age the theory that came in from the cold

❄️ Ice Age
We weten inmiddels dat klimaatverandering het directe gevolg is van broeikasgassen die door mensen in de afgelopen 250 jaar in de atmosfeer gepompt zijn. Maar hoe het klimaat verder werkt is voor velen een raadsel. Dit boek gaat miljoenen jaren terug in de tijd maar is desalniettemin beknopt. Het doet daarnaast drie dingen ontzettend goed:

  • Het staat vol met de minibiografieën van de grote (maar veelal vergeten) wetenschappers die een bijdrage hebben geleverd aan ons begrip van hoe het klimaat werkt.

  • Het laat zien hoe wetenschap écht werkt. Deze wetenschappers in dit boek zijn tegendraadse en vreemde vogels die eindeloos moesten leuren met hun ideeën voordat ze geaccepteerd werden (ook soms pas na hun dood).

  • Je begrijpt na het lezen van dit boek de trage fenomenen die het klimaat op aarde bepalen, zoals de thermohaliene circulatie van de oceanen en subtiele wobbeling van de aarde om haar as die door de Servische wetenschapper Milankovich ontdekt werd.


9086287

🐚 The evolutionary world
Dit is een elegant geschreven boek over de voortdurende strijd die schelpen voerden tegen hun omgeving - en de evolutionaire adaptatie die daar het resultaat van was. De schrijver, Geerat Vermeij, is een inmiddels vermaarde bioloog die vanaf zijn derde blind was en op jonge leeftijd van Nederland naar de VS verhuisde (waar de voorzieningen voor blinden beter waren). Het boek eindigt met een hoofdstuk over het verband tussen de evolutie van schelpen en menselijke cultuur waar mijn mond van openviel.


Image result for the copernicus complex

🌌 The Copernicus Complex
Caleb Scharf is astrofysicus - de moderne variant van de huomo universalis die diepgaande kennis van natuurkunde, scheikunde, biologie en (Bayesiaanse) statistiek combineert - en komt in dit boek tot verrassende inzichten over de voorwaarden van ons bestaan. Samengevat: werkelijk alles moet kloppen in een zonnestelsel om levende wezens die kunnen denken (jij en ik) voort te brengen. Dit boek barst van de verrassende inzichten en de interessante vragen en is daarnaast nog eens kraakhelder opgeschreven zonder jargon. Laat dat maar aan de Amerikanen over. Grootste vraag die open blijft staan: Als het universum het antwoord is, wat is dan de vraag?


Mocht je deze nieuwsbrief waarderen, dan kan je ‘m natuurlijk altijd doorsturen 😀

Aanmelden kan hier