3x boeken: 1) Boeken ten tijden van Corona 😷 -- 2) Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen 👨‍👩‍👧‍👦 -- 3) De boekenstrategie 📚 van...

Een nieuwsbrief over ondergewaardeerde ideeën

(1) Iedere crisis biedt nieuwe kansen. In tijden van isolatie kan heb je eindelijk tijd een boek te lezen waar je normaal niet aan toe kwam. Wees als Bas Heijne en ga los op de quarantaine-literatuur. Als je ten minste jezelf kan weerhouden constant het nieuws te checken...

(2) En dan nog iets leuks: volgende week interview ik een bijzondere gast over zijn ‘boekenstrategie’. Sommige mensen weten boeken in te zetten om hun leven te blijven verbeteren en daar wilde ik meer van weten. Hou je mailbox in de gaten 😉


Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)

Image result for het boek dat je wilde dat je ouders

Je hebt niet echt een keuze - Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) moet je lezen als je kinderen hebt. De reden is simpel: het dwingt je stil te staan bij de manier waarop je met je kinderen omgaat. En dan niet oppervlakkig - maar fundamenteel. De vraag die dit boek uiteindelijk stelt is: wat voor relatie wil je hebben met je kinderen? Ik kan je vertellen dat dit boek niets minder dan een Copernicaanse wending teweeg heeft gebracht in mijn denken over opvoeding.

Ik kwam er achter dat veel van wat ik deed instinctief was. Dit had geen verrassing moeten zijn maar gek genoeg had ik daar nooit bij stilgestaan. Waarschijnlijk omdat veel instincten vaak goed waren - van knuffelen tot zorgen tot prijzen. Maar vaak was het niet goed wat ik deed. Ik reageer soms uit emotie: als een van mijn zoontjes een woede-aanval kreeg werd ik ook boos op hem. En soms reageerde ik als een dictator: als hij niet opschoot dan dreigde er iets of zwaaide er wat. Allebei niet heel slim: ik ben uiteindelijk een van hun grootste voorbeelden, en ik leerde ze aan het begin van hun leven dat 1) ik geen zelfbeheersing had (maar het wel van hun verwachtte) en 2) het familieleven een vorm van psychologische oorlogsvoering was.

Goed, Philippa Perry is psychoanalyticus van beroep. Het boek leunt daarom deels op het verleden analyseren. Ik ben het niet met alles eens wat ze schrijft, maar dat is niet erg. Door kritisch te kijken naar je eigen gedrag - hoe pijnlijk dat ook kan zijn - kan je besluiten om bepaalde ingesleten patronen te schrappen en andere te houden. En dat is het overkoepelende idee dat ik aan dit boek heb overgehouden.

Groetjes,

Pepijn

📕 De drie boeken van Salar al Khafaji: 👁️ Seeing like a state -- 📈The beginning of infinity -- 🍚 How asia works.

Een nieuwsbrief over ondergewaardeerde ideëen

Welke drie ondergewaardeerde boeken hebben grote invloed op je gehad, en waarom? Deze vraag stelde ik aan Salar al Khafaji, boekenconnaisseur en verlichtingsoptimist pur sang. Het resultaat zal je verrassen.

Image result for salar al khafaji

👁️ James C. Scott, Seeing Like a State

Waarom rationele top-down plannen zo vaak mislukken.

Image result for seeing like a state

Dit is een boek waarbij ik op 1/3 pas doorhad dat ik waarschijnlijk een slechterik in het verhaal was geweest. Rationele, goedbedoelde plannen om de samenleving te “verbeteren" met meetbare resultaten hebben een prijs voor de samenleving die reëel maar moeilijk uit te drukken is. Diverse concepten uit het boek (o.a. “legibility” en de praktische kennis die “metis” genoemd wordt) zijn een interessante lens om te kijken naar architectuur, steden, bedrijven, en landen.

Bonus: de Slate Star Codex review van het boek is bijna net zo’n aanrader aan het boek zelf.📈 David Deutsch, The Beginning of Infinity

Waarom de mensheid te provinciaals denkt.

Image result for david deutsch beginning of infinity

Fundamenteel voor mij is het concept van “universaliteit” uit dit boek. Een computer is bijv. “universeel” op een manier dat een rekenmachine dat niet is qua capaciteiten. Maar ons alfabet is ook “universeel” op een manier dat prehistorische pictogrammen dat niet zijn in het oneindige aantal woorden, zinnen en boeken die je ermee kunt opbouw. En tenslotte, onze samenleving en de mensheid zelf is “universeel” geworden sinds de Verlichting en moderne wetenschap—een fundamenteel optimistisch perspectief dat suggereert dat we aan het begin van een oneindige periode van vooruitgang zouden kunnen staan.


🍚 Joe Studwell, How Asia Works

Waarom Japan, Zuid Korea en Taiwan zo snel welvarend en succesvol zijn geworden, maar Maleisië en Thailand niet.

Image result for how asia works

Dit boek is denk ik het meest overtuigende argument tegen o.a. vrijhandel en vrije financiële markten die ik heb gelezen, en was mijn introductie tot het werk van de Duitse econoom Friedrich List. Het helpt om zowel China’s economische strategie - die expliciet die principes volgt - als de toenemende afkeer van de VS voor globalisering en terugkerende interesse in de EU voor industriële beleid beter te begrijpen. Tenslotte maakt dit boek het belang van het moeilijk te definiëren “know-how” in een economie erg duidelijk.

Groetjes,

Pepijn


PS. Hier nog twee podcasttips 🎧 (niet omdat het moet maar omdat het kan)

Ik luisterde deze week naar een gesprek tussen Ezra Klein en Tim Urban over onder andere polarisatie in Amerika en - welja - de toekomst van de mensheid. Dit is hoe meer podcasts zouden moeten zijn. Twee denkers die elkaar niet sparen. Geen ellendig debat maar een discussie van hoog allooi. Genieton.

Dankzij Yvonne Zonderop hoorde ik deze podcast over de toekomst van media. Onder andere met de hoofdredacteur van de Browser en de oprichter van Substack, het platform waarmee ik deze nieuwsbrieven klus. Aanrader!

📚 Boekenspecial -- Milankovic-cycli ❄️ Schelpen & beschaving 🐚 Als het universum het antwoord is, wat is de vraag? 🌌

Een nieuwsbrief over (ondergewaardeerde) ideeën

Deze week deel ik de drie beste boeken die ik ken die gaan over enorme tijdschalen. Het voordeel van het lezen van boeken over natuurlijke processen die miljoenen jaren duren is dat het je leven en je zorgen behoorlijk in perspectief zet. Het is minstens zo kalmerend als meditatie, en je steekt er nog eens wat van op ook. Deze drie boeken zijn daarnaast ook nog eens met de nodige schwung geschreven. Tijdloze klassiekers.


Image result for ice age the theory that came in from the cold

❄️ Ice Age
We weten inmiddels dat klimaatverandering het directe gevolg is van broeikasgassen die door mensen in de afgelopen 250 jaar in de atmosfeer gepompt zijn. Maar hoe het klimaat verder werkt is voor velen een raadsel. Dit boek gaat miljoenen jaren terug in de tijd maar is desalniettemin beknopt. Het doet daarnaast drie dingen ontzettend goed:

  • Het staat vol met de minibiografieën van de grote (maar veelal vergeten) wetenschappers die een bijdrage hebben geleverd aan ons begrip van hoe het klimaat werkt.

  • Het laat zien hoe wetenschap écht werkt. Deze wetenschappers in dit boek zijn tegendraadse en vreemde vogels die eindeloos moesten leuren met hun ideeën voordat ze geaccepteerd werden (ook soms pas na hun dood).

  • Je begrijpt na het lezen van dit boek de trage fenomenen die het klimaat op aarde bepalen, zoals de thermohaliene circulatie van de oceanen en subtiele wobbeling van de aarde om haar as die door de Servische wetenschapper Milankovich ontdekt werd.


9086287

🐚 The evolutionary world
Dit is een elegant geschreven boek over de voortdurende strijd die schelpen voerden tegen hun omgeving - en de evolutionaire adaptatie die daar het resultaat van was. De schrijver, Geerat Vermeij, is een inmiddels vermaarde bioloog die vanaf zijn derde blind was en op jonge leeftijd van Nederland naar de VS verhuisde (waar de voorzieningen voor blinden beter waren). Het boek eindigt met een hoofdstuk over het verband tussen de evolutie van schelpen en menselijke cultuur waar mijn mond van openviel.


Image result for the copernicus complex

🌌 The Copernicus Complex
Caleb Scharf is astrofysicus - de moderne variant van de huomo universalis die diepgaande kennis van natuurkunde, scheikunde, biologie en (Bayesiaanse) statistiek combineert - en komt in dit boek tot verrassende inzichten over de voorwaarden van ons bestaan. Samengevat: werkelijk alles moet kloppen in een zonnestelsel om levende wezens die kunnen denken (jij en ik) voort te brengen. Dit boek barst van de verrassende inzichten en de interessante vragen en is daarnaast nog eens kraakhelder opgeschreven zonder jargon. Laat dat maar aan de Amerikanen over. Grootste vraag die open blijft staan: Als het universum het antwoord is, wat is dan de vraag?


Mocht je deze nieuwsbrief waarderen, dan kan je ‘m natuurlijk altijd doorsturen 😀

Aanmelden kan hier

Waarom drugs 💊 gereguleerd moeten worden

Een nieuwsbrief over ondergewaardeerde ideeën

Hallo allemaal, net als D66 denk ik dat drugs gereguleerd moeten worden.

Deze argumenten geven voor mij de doorslag:

  • Mensen moeten zelf kunnen beslissen hoe ze hun leven leiden - zolang het niet ten koste gaat van anderen. De overheid moet helpen met het maken van verstandige keuzes (zoals het verbieden van advertenties en goede voorlichting) maar een verbod op drugs is een te verregaande inperking van individuele vrijheid.

  • Als drugs door (staats)bedrijven wordt gemaakt kan de overheid niet alleen BTW, inkomstenbelastingen en winstbelasting opstrijken, maar ook eisen stellen aan de kwaliteit - denk biologisch geteelde wiet. Ook zal er minder drugsafval gedumpt worden in de natuur.

  • Als drugs legaal worden, verdwijnt een belangrijke inkomstenbron voor criminelen. Ook zullen er minder ambtenaren en douanebeambten worden omgekocht. De politie en rechters kunnen zich met belangrijkere zaken bezighouden, zoals [vul hier je favoriete criminele stokpaardje in].

Drugs legaliseren voelt misschien gek, maar andere individuele verworvenheden zoals vrijheid van meningsuiting en algemeen kiesrecht (eerst voor mannen, pas later voor vrouwen) waren nog niet zo lang geleden ook ondergewaardeerde ideeën.

Groetjes,

Pepijn

In dit decennium stichten we een stad op Mars 🚀 en dat maakt ons leven beter

Een nieuwsbrief over ondergewaardeerde ideeën

Wat is het meest inspirerende doel dat je kan bedenken?

Van alle doelen die ik me kan bedenken is dat het stichten van een zelfvoorzienende stad op Mars. En dat begint, voorspel ik, dit decennium al met de eerste bemande reis naar de rode planeet.

Waarom vind ik dit een inspirerend doel?

  1. Om te beginnen door het avontuur van de maandenlange tocht door het vacuüm van de ruimte. Door de altijd aanwezig kans dat de landing op Mars mislukt. Door de eerste stappen van de eerste mens op een nieuw hemellichaam. En bij aankomst gaat een volstrekt nieuwe - potentieel bewoonbare - wereld voor ons open. En ik ga dit meemaken! Als ik hier aan denk, word ik al vrolijk.

  2. Dat is nog maar de eerste reis. De vloot raketten die iedere 26 maanden vertrekt wordt iedere keer groter en groter en na verloop van tijd zal de basis veranderen in een echte stad waar mensen permanent wonen en werken. Mars zal de meest avontuurlijke mensen ter wereld aantrekken en daarmee de meest dynamische uithoek worden van ons zonnestelsel. Wie beklimt als eerste de Olympus Mons - de hoogste berg van het zonnestelsel? Wie opent de eerste pizzatent? Wie brouwt het eerste bier op Mars? Wie wordt de eerste Mars-miljardair? En wat gebeurt er met de banden met aarde en wat voor soort regeringsvorm zal er komen? Hoe zal het bewustzijn van alle mensen veranderen als we succesvol een andere planeet bewonen? Het kan niet anders of het leven van alle mensen wordt er interessanter van.

  3. Op een hoger niveau is Mars een extra strohalm waar de mensheid zich aan kan vastklampen in een koud en onverschillig universum. Of we gaan naar Mars, of we gaan niet naar Mars. Als we niet naar Mars gaan zullen we op een gegeven moment tegen de lamp lopen en collectief ten onder gaan. Want de ruimte is eigenlijk helemaal niet geschikt voor leven. Als we de sprong wagen naar een andere planeet, is de kans groter dat we een echte langdurige beschaving worden. Dat vind ik een mooie gedachte.

Dit korte filmpje vat voor mij alles samen: de lange reis en vervolgens de menselijke invloed op Mars. Zet de video fullscreen, de muziek hard, en kijk door tot het einde. Amen.

Groetjes,

Pepijn

PS. Zie hieronder ook de paarse aanmeldknop waarmee je je kan abonneren op deze nieuwsbrief.

PAARSE AANMELDKNOP

Loading more posts…